Kanottur i vildmarken

Vi (Ulrik Thuresson & Jan-Erik Sorsén), packade kanoten hemma på gården i Bräskafors på eftermiddagen. Uppblåsbar kanot lånade vi av Vildmarksresor som har sådana till uthyrning.Vi sjösatte vid vägens ände i sjön Dobblon för attt utforska sjö/bäcksystemet ner till sjön Njuktjaur. Förväntningarna var höga och kom inte på skam.Turen gick från Dobblon via Lösträsket, Snorsen,Sarvesträsk, Njuktjaur för att avslutas 50m från Giltjaurevägen. Vatten som är kända för att hålla grov harr men som alla andra harrsjösystem finns här också gädda och abborre samt nån öring. Fint var det, en tur vi gärna gör om, men då med tid för att verkligen njuta, fiska och göra en övernattning i Snorsenkåtan.Turen görs lämligast tidigt på säsongen under högvatten, men är inte helt omöjlig senare heller om man inte är rädd för lite stenforcering. Med tungan rätt i mun går det bra.

Redo för avfärd..förväntansfullt !

Napp på gammgrejen..

Action på Dobblon !!

Utloppet på Dobblon närmar sig lugnt och stilla 🙂

Fin hölja i bäcken..storharr ?

Storharrsjön Snorsen i kvällssol

Snorsenkåtan…fint övernattningsställe !!

Snorsenkåtan. Här ligger man skönt efter en lång dags paddling och harrdrillning!

Spegelblankt på Sarveträsk..det enda som bryter vattenytan är harrvaken !

Kanotdragningsställe!

Strömmen gör jobbet.

Sel på Njukterbäcken i slutet av färden. kl 0100 +3 grader. En underbar tur som bör göras med minst 1 övernattningen beroende på hur mycket man vill fiska. Färden gick genom kända harrvatten..sjöar och bäck med omväxlande småforsar och lugnflyt. Att paddla den här svängen tog ungefär 7 tim men då blundade vi när vi passerade alla fina fiskeplatser 🙂 Hade vi börjat fiska tror jag inte att vi varit hemma än.

/Ulrik Thureson

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar